1963 Adana doğumlu. İlkokulu Adana’da Celalettin Sayhan İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Tarsus Amerikan Lisesi’nde yatılı okudu.
İlkokuldan başlayarak tüm öğrencilik dönemi ve lisans eğitimi sonrası birkaç yıl, basketbol, yaşamının önemli bir kısmını kapladı. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde psikoloji lisans eğitimimi tamamladı.
1990 yılında Çukurova Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve 1991 yılında burslu olarak, İngiltere’de Sussex Üniversitesi'nde, sosyal ve kültürel psikolojide yüksek lisans çalışmasına başladı, master’ı atlayarak doktoraya geçiş yaptı ve dört yılda master ve doktorasını tamamlamış oldu.
1995 yılında doktorayı bitirdikten sonra Ç.Ü. Eğitim Fakültesi’nde Felsefe Grubu Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etti. 1996-99 yılları arasında aynı birimde bölüm başkanlığı görevini üstlendi.
Prensip gereği doçentlik sınavı denen tuhaf uygulamaya dahil olmadı ve 20 yıl öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 2014 yazında üniversiteden ayrıldı.
Üniversiteden ayrıldıktan sonra daha verimli bir şekilde araştırmalarına devam ediyor, bir yandan da çeviriler yapıyor, dergi ve gazetelere yazılar hazırlıyor. Şimdilerde "hiperaktivite" denen konu hakkıında bir kitap üzerinde çalışıyor.
“Son Analiz” (Jeffrey Masson) adlı çeviri kitabı 2000 yılında yayımlandı.
Doktora çalışması sonrası 1995 yılında İngiltere’den döndüğünden bu yana, bilgi ve düşüncelerini paylaşmak üzere hem üniversite bünyesinde, çeşitli eğitim kurumlarında ve derneklerde seminerler, konferanslar verdi, hem de çeşitli radyo ve TV programlarına katıldı.
Son yıllarda çalışmaları, ağırlıklı olarak psikiyatrinin hakimiyetindeki psikolojik yardım hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi için neler yapılabileceği yönünde. Özellikle çocuklara yönelik psikolojik yardım hizmetlerinin ilaçtan tamamen arındırılması gerektiğine inanıyor. Her tür psikolojik problemin, saf sosyal psikolojik yardımla çözümlenebileceği bilgi, deneyim ve düşüncesiyle, mesleki faaliyetlerinde bunun örneklerini yaratıyor. Son zamanlarda bilhassa “Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği” adı verilen sorunun nasıl anlaşılacağı ve çözümlerinin de nasıl sağlanacağı üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda.
2006 yılında Britanya'da yayımlanan ve bir bölümünü yazdığı "Hiperaktivite Konusuna Eleştirel Yeni Yaklaşımlar" başlıklı kitap o yıl alanında en iyi kitap ödülünü aldı.
Bağımsız çalışma ortamında, çocuklara, ergenlere, ailelere, yetişkinlere psikolojik yardım hizmeti sunuyor. Adana'da yaşıyor olmakla birlikte, hem Adana'da, hem İzmir'de ofisi var ve bilhassa çocuklara ilaçtan arındırılmış etkili yollarla yardım sunuyor. Ömür boyu geçmez denilen otizm, ilaçsız geçmez dedikleri "hiperaktivite", yine ömür boyu ilaç kullanılması gerekir dedikleri "şizofreni", "mani-depresyon", çözüm ürettiği sorunlar arasında. Tüm psikiyatrik teşhislerin doğru sosyal psikolojik yöntemle, bilhassa erken yardım sunulduğunda ortadan kaldırılacağını savunuyor ve mesleki pratiğinde bunun somut örneklerini sunuyor.
Yirmi yedi yıldır Işıl Var’la birlikte ve Melodi isminde yirmi bir yaşında kızları var.
Işıl Var, Çukurova Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği alanında öğretim üyesi olarak çalışıyor, Melodi ise Amerika'da Bennington College'de burslu öğrenci olarak son yılını tamamlamak üzere.
Ocak 2018
Üstün Öngel, Sosyal Psikolog
Yenibaraj mah, 68001 sokak, Balkaroğlu apt, B Blok, Kat 3 Daire 9, Seyhan, Adana,
Tel: 0543 573 30 31
Sayfamızı Paylaşın
|
Sayfa Yorumları
Yorum Bırakın